Mindszenty-emlékérmet kapott a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

A Mindszenty Társaság által alapított Mindszenty-emlékérmeket november 3-án adták át a Parlament Vadásztermében. Elismerésben részesült Kerényi Lajos piarista szerzetes, Hollai Ferenc, a Katolikus Iparos és Munkásifjak Országos Egyesülete (KIOE) volt titkára, a Kodály Zoltán Kórusiskola, valamint a Palaui Köztársaság Koror városában működő, 70 évvel ezelőtt alapított Mindszenty High School.

Az emlékérmek átadását a Kodály Zoltán Kórusiskola diákjainak éneke vezette be Sapszon Ferenc karnagy vezényletével. Elhangzott a Mindszenty-ének – amelynek szerzője Varga László és Sapszon Ferenc –, valamint Bárdos Lajos és Dienes Valéria Világnak királyné asszonya… kezdetű kórusműve.

A Mindszenty-emlékérem díjazottja, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Katolikus Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium, amely számtalan hazai és külföldi sikerrel, zenei díjjal büszkélkedhet, több mint három évtizede végez hazánkban egyedülálló és kimagasló munkát a szakrális zene terén.

Dabóczi Kálmán, a Mindszenty Társaság tagja, a 72 tanítvány mozgalom vezetője laudációjában méltatta Sapszon Ferencet, a kórusiskola alapítóját, az MMA tagját, a Gregorián Társaság vezetőjét, aki vallja, ez az iskola „nem zenészképző, hanem sziget a lelkek nevelésére”, vagy, ahogy ars poeticájában fogalmaz: a feladata az, hogy „szülessenek gyümölcstermő, éneklő életek”. Sapszon Ferenc felkérést kapott a jövőre sorra kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus liturgikus zenei anyagának összeállítására, a zenei szolgálat megszervezésére. Dabóczi Kálmán rámutatott, hogy Kodály Zoltán neve az ő nemzetnevelő koncepciójára figyelmeztet. „Teljes embert akarunk nevelni”, írta egykor Kodály, s azt is: „ha a lelkek mélyén idegen az Úr, elveszünk”.

A Kodály Zoltán Kórusiskola jelenleg Budapest I. kerületében, a Toldy Ferenc utcában működik, a tizenkét évfolyamos intézményben a gyermekek kórusban énekelnek és valamilyen hangszeren tanulnak; 2001-től orgonista-kántor szakképzés is indult. Az idei évtől az iskola fenntartója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

A Mindszenty-emlékérmek átadásának ünnepi alkalma Lezsák Sándor beszédével ért véget. Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: Mindszentynek van üzenete az istentelenné váló Európában élők számára is. A bíboros szavait idézte: „Isten fiatal, övé a jövő, az újnak az előhívója egyénekben és népekben, ezért nincs helye a csüggedésnek.”

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

A teljes tudósítás itt olvasható: https://www.magyarkurir.hu/hirek/atadtak-mindszenty-emlekermeket-parlamentben-101110

A fenntartó EKIF vezetősége hálatelt szívvel, nagy örömmel és büszkeséggel gratulál a díjazottaknak, Friedrich Attila igazgató úrnak és Sapszon Ferenc művészeti vezetőnek, a Kodály Kórusiskola pedagógusainak, az intézmény minden dolgozójának és diákjának.

ELÉRHETŐSÉGEINK
Cim: 1035 Budapest, Kórház u. 37.
Központi telefonszám: +36 1 453 27 23
E-mail: ekif@ekif-bp.hua

HIVATALI ADATOK
Fenntartó azonosító: 11018040
Adószám: 18611674-1-41
KSH számjel: 18611674-9491-552-01