KaPI

Feliratkozás KaPI hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 44 perc 53 másodperc

Beszámoló a „Bencs modellt” bemutató szakmai napról

2017, október 17 - 2:31du

A  2017.10.16-án megrendezett gyakorlatorientált szakmai napunk  témája a lemorzsolódással fenyegetett intézményeknek szóló szakmai segítségnyújtás volt.

A szakmai nap fókuszában a  megvalósítható, már kipróbált „Bencs modell” állt.  A NYSC Bencs László Szakközépiskolája betekintést adott a jelzőrendszer struktúrájába,kohéziójába. Az iskola hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok szakmai képzésével foglalkozó intézmény, amely esélyt teremt diákjainak a munkaerőpiacon szakképzett munkaerőként történő elhelyezkedésére. Ezzel lehetővé téve egy minőségileg jobb élet feltételeinek a megalapozását.
A szakmai nap mottója : a jó gyakorlat  amelynek keretében minden részletre kitérő, hiteles beszámolót kaptunk arról, hogy ez az intézmény a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat miként tartja védőhálójában, hogy biztosítsa számukra a második esély lehetőségét. A jelzőrendszer kiépítését, annak minden egyes részvevőjének  becsatornázását tekintik a tanulók megtartásának alappilléreként.
Kallós Andrea szakoktató, intézményvezető helyettes bemutatta az iskola történetét, beszélt az intézmény struktúrájáról, arról, hogy miként működik náluk a Híd- program, mit tesznek meg azért, hogy minden egyes tanuló személyes figyelmet kapjon.
Fényes Mónika szociálpedagógus részletes betekintést nyújtott abba a megtartó, áldozatos munkába, amellyel a gyermekek középpontban, szeretve  érzik magukat. A bevett gyakorlat azt igazolja, hogy sokkal jobb eredményt hoz a probléma azonnali kezelése, mint a késleltetett, későbbi intézkedések.
Szatmári Ágnes iskolapszichológus, pszichológus tanár  elméleti ismeretekkel is gyarapította a tudásunkat. Bevezetette a részvevőket a Gordon módszerbe, melynek elemeit úgy a gyakorlati munkában, mint a magánéletben sikeresen lehet alkalmazni. Például:a „kettős beszélgetések” keretében preventíven, hatékonyan előzhető meg a felmerülő probléma  még annak explorálása előtt.
Hajcsákné Berecz Anikó szakoktató, gyakorlati oktatásvezető képekkel illusztrálta a intézmény fennállása óta a különböző színhelyeken, de azonos szellemiségben történő szakmai munkát. A képek is arról győzték meg a résztvevőket, hogy dolgozni csak szeretetben,önfeláldozó munkával lehet igazán eredményesen.
A beszámolók után  egy-egy konkrét esetet dolgoztak fel a kollégák csoportokban, készítettek tervet arra, hogy ők milyen lépéseket tennének az adott esetben, milyen szakmai segítséget vennének igénybe. Élénk vita keretében sok olyan probléma, kérdés merült fel, amelynek tisztázása után számos, a saját intézményükben is használható tapasztalattal, ötlettel, megerősítéssel távoztak a résztvevők.

A szakmai napon készült fényképek megtekinthetők a Galériában.

dsc09832.jpgA szakképzéssel kapcsolatos műhelynapok beszámolói, Lemorzsolódáshoz köthető jó gyakorlatok

Képzéseink

2017, október 13 - 2:05du
 • Kosárlabda, tollaslabda- középiskolai testnevelés továbbképzés, október 18.
 • Szakralitás a vizuális nevelésben- középiskolai rajz továbbképzés, október 18.
 • Motiválási nehézségek- drámapedagógia  továbbképzés, október 18.
 • Gyermekvédelmi esetmegbeszélő műhely, október 18.
 • Értékelés, tesztszerkesztés, feladatírás, - minden pedagógus, október 19.
 • Reklám a nyelvoktatásban- középiskolai francia továbbképzés, október 19.
 • Geopolitikai stratégiák- általános és középiskolai földrajz továbbképzés, október 19. 
 • Gyékény- csuhé- szalmamunkák, alsó tagozatos technika továbbképzés, október 19. 
 • Látványosság és interaktivitás a kémia órán- középiskolai kémia továbbképzés, október 20. 
 • Digitális taneszközök a matematikaórán- általános iskolai matematika továbbképzés, október 24.
 • Ahol öröm- ott éneklés”- alsó tagozatos ének továbbképzés, október 24. 
 • Doni hadtest, Horthy, Batthyányak, szociális enciklikák- általános iskolai történelem továbbképzés, október 25. 
 • Nyelvtani és nyelvhelyességi ismeretek- alsó tagozatos magyar továbbképzés, október 25. 
 • Vessző- és kosárfonás, Ostyahordás- Hon-és népismeret, október 26. 
 • Kompetenciamérés- minden pedagógus, október 26.
 • Esetek, szerepek, célok- iskola- és óvodapszichológusok, mentálhigiénések képzése, október 27.
 • Szorobán- matematikai továbbképzés, október 27.

  Elsősegélynyújtás az óvodában - Mi tegyünk, ha baj van?

  2017, október 12 - 2:03du

  2017. október 9-én Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője tartott felkészítést arról, hogy az óvodában előforduló balesetek esetén, hogyan járjunk el. Előadásának tematikája és anyaga letölthető. 

  Óvodai egyéb képzések

  Gyermekhang- pályázat

  2017, október 11 - 2:15du

  November 20-a 1989 óta a gyermekek jogainak világnapja. Ebből az alkalomból az UNICEF Magyarország alkotópályázatot hirdet 7-18 éves gyermekek számára. A pályázók két téma közül választhatnak: „A világ, amelyben élünk”, illetve „Felnőttként ilyen világban szeretnék élni…”

  részletek és jelentkezés

  Diákönkormányzattal kapcsolatos hírek

  Szent Imre Vándorkehely - komplex művészeti verseny

  2017, október 10 - 9:22de

  „Ne félj, csak higgy!” mottóval a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskola az Egri Főegyházmegye és a Katolikus Pedagógiai Intézet támogatásával  2017-2018-as tanévben is meghirdeti komlex művészeti versenyét 4 fős acsapatok részére (3-4. osztályból 2 fő és 5-6. osztályból 2 fő).

  A verseny céljai:

  • Katolikus élet, hit, erkölcs alapelemeinek gyakorlása, irodalmi műveken keresztüli példaadás
  • A tanulói kreativitás fejlesztése
  • Olvasás szeretetére való nevelés
  • Művészetek komplexitása - összefüggések, logikai kapcsolatok felismerése
  • Közösségek erősítése, építése
    

  A verseny felépítése:

  • 1. forduló (levelező) - 2017. november 10. - december 20.
   Vezérgondolat: szeretet
   Témakör: Karácsony ünnepe, „Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz”
  • 2. forduló (levelező) - 2018. február 9. - április 9.
   Vezérgondolat: bűnbánat
   Témakör: Húvét ünnepe, „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban."
  • 3. forduló (helyszíni) - 2018. május 18.
   Vezérgondolat: öröm és remény
   Témakör: Pünkösd ünnepe, „Töltsön el benneteket a reménység Istene teljes örömmel és békével a hitben, hogy a Szentlélek erejével bővelkedjetek a reményben.”
    

  További információ a Versenykiírásban olvaható, illetve Vargáné Forgács Anna intézményvezetőnél kapható (szentimre.tenkgmail.com (subject: M%C5%B1v%C3%A9szeti%20verseny) , +36-36-470-036).

  Címke: Tanulmányi versenyek híreiHatáskör: OrszágosJelentkezők/résztvevők köre: DiákokJelentkezési határidő: 2017. november 07Kép: 

  „Felkészítés a kiégés megelőzésére és kezelésére” tréning

  2017, október 4 - 8:08de

  2017. november 27-én a Katolikus Pedagógiai Intézetben 8 órás tréninget tartunk, melyre várjuk a jelentkezőket.  A képzés engedélyezett felnőttképzés.

  „20 éves a Katolikus Pedagógiai Intézet” - október 6.

  2017, október 3 - 7:35de

  A rendezvénnyel kapcsolatban néhány tájékoztató információt teszünk közzé.

  Kedves Vendégeink!

  A hálaadó szentmisére 11 órakor kerül sor. A Szent István Bazilika megközelíthető tömegközlekedési eszközökkel (metró: M1, M2 és autóbuszokkal: 9, 105 sz. autóbusz). Az autóval érkezőknek a közelben fizetős parkolók állnak rendelkezésre:

  http://www.bazilikagarazs.hu/dijtablazat.html

  https://www.ezpark.hu/parkolohazak

  A koncelebráló atyák részére a Bazilika miseruhát biztosít, albát szíveskedjenek hozni.

  A szentmise utáni agape-t csak két különböző helyszínen tudtuk megszervezni (300-300 főre). Ezúton is hálásan köszönjük a fenntartók segítségét a pontos beosztás elkészítésében. A szentmise után közvetlenül kerül sor a Bazilika altemplomában a szendvicsebéd felszolgálására, illetve 12.30-kor  a  Duna Palotában (1051 Budapest, Zrínyi utca 5) lévő állófogadásra. Ez utóbbi helyszín néhány perc gyaloglással érhető el.

  A délutáni program a Nemzeti Színházban 15 órakor kezdődik. A színházba való eljutásra a Duna parton sűrűn közlekedő 2-es villamost javasoljuk. Menetideje a színházig 13 perc.

  Autóval érkezőknek ingyenes parkolásra a Művészetek Palotájának parkolója áll rendelkezésre (közvetlenül a Nemzeti Színház háta mögött található) , amelyet a Katolikus Pedagógiai Intézet erre a célra kibérelt.

  Minden kedves velünk ünneplő Vendégünkre Isten áldását kérjük! Akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Bonum Televízió adásában tudják követni az eseményeket, amely az rendezvényt élőben közvetíti.

   

  Naptár funkció

  2017, szeptember 26 - 2:47du

  A honlap alsó részében található naptárban megjelennek az Intézet képzései, konferenciái és egyéb programjai, ezzel is szeretnénk segíteni a programok keresésében.

   

  Hírek

  Digitális Gyermekvédelmi Stratégia

  2017, szeptember 26 - 10:23de

  A Kormány az 1488/2016. (IX. 2.) Korm. határozattal elfogadta Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiáját.

  A Stratégia egyik célja, hogy a köznevelési intézmények honlapján naprakész információk legyenek elérhetők az online gyermekvédelem területén alkalmazható jogszabályokról, védelmi lehetőségekről és a médiaműveltség növelését célzó programokról.

  A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia Intézkedési Terve Vl/3. intézkedéséhez kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociálpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság elkészített A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében című tájékoztató anyagot. A dokumentumot a Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság kérésére az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közzétette a Nemzeti Köznevelési Portálon.

  A tájékoztató elérhető itt.

  A tájékoztató letölthető.

  Gyermek- és ifjúságvédelemi hírek

  Pályázat nemzeti civilszervezetek 2018.évi költségvetési támogatására

  2017, szeptember 26 - 10:14de

  A kiírás célja a nemzetiségi civil szervezetek működésének, tevékenységének támogatása, főként a nemzetiségek önazonosságának megőrzését, anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolását szolgáló, továbbá nemzetiségi érdekképviseleti célok megvalósítása érdekében.Felhasználható:

  • saját kiadvány nyomdaköltségére
  • saját honlap üzemeltetése, tárhely költsége
  • kép-és hanghordozó esetén a sokszorosítás költsége
  • kulturális és hitéletei rendezvények szervezése során felmerülő költségek
  • szerződési jogok, adók, járulékokok kifizetésére
  • közalkalmazott célirányos keresetkiegészítés kifizetésére
  • terembérlet, hangosítás, tolmácsolás díjának kifizetésére

  Pályázat benyújtására jogosultak: a 2015. december 31-ig Magyarországon nyilvántartásba vett, a nemzetiségi törvény hatálya alá tartozó, alapszabályban/alapító okiratban rögzített cél szerint konkrétan megjelölt nemzetiséghez kapcsolódó oktatási, kulturális, nemzetiségi civil közművelődési, közgyűjteményi, művészeti, hagyományőrző tevékenységet folytató és/vagy érdekképviseletet ellátó civil szervezetek. FIGYELEM! Ugyanazon szervezet más központi költségvetési forrásból, azonos célra, azonos időtartamra nézve támogatásban nem részesülhet.

  A pályázati kiírás keretében támogatott projektek megvalósítási időszaka: 2018. január 1 – 2018. december 31.

  Pályázatot kizárólag elektronikusan az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (a továbbiakban: EPER) lehet benyújtani, magyar nyelven. Egy pályázó szervezet kizárólag egy pályázatot nyújthat be jelen kiírás keretében. A pályázat elektronikus benyújtásának egyes lépéseit a felhasználói kézikönyvben leírtak szerint kell elvégezni.  Az EPER rendszert a www.emet.gov.hu oldalon lehet elérni.

  A támogatás formája: vissza nem térítendő bruttó támogatás. (Amennyiben a nyertes pályázó ÁFA levonási joggal rendelkezik, a pályázatra jogszabály alapján levonható Általános Forgalmi Adó összegét nem számolhatja el a támogatás terhére. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben az Általános Forgalmi Adó jogszabály alapján levonható, annak összege akkor sem számolható el, ha a Kedvezményezett nem él a levonás, illetve visszaigénylés lehetőségével.) Az elnyerhető támogatás összege 300.000 forint-5.000.000 forint. A támogatás igénybevétele utólagos elszámolás melletti támogatási előleg formájában történik. Támogatás intenzitása 100%. A pályázat benyújtásához saját forrás nem szükséges. A költségvetési támogatás folyósítása egy összegben történik. 

   

  Pályázat határideje: 2017. október 30Pályázat elérhetősége: Pályázat civil szervezeteknek, közösségeknek Nemz- Cisz-18Pályázók köre: IntézményekHatáskör: OrszágosCímke: Pályázati hírek

  Egyházzenei Továbbképző Napok

  2017, szeptember 26 - 7:04de

  A Magyar Egyházzenei Társaság, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Metronom Kht. 30 órás akkreditált egyházzenei továbbképzést szervez énektanároknak, hitoktatóknak és szkólavezetőknek.

  Jelentkezés:
  Az akkreditált továbbképzésre a Metronom Kht. címére megküldött jelentkezési lappal lehet jelentkezni. Ezen a 31. számú egyházzene-tanfolyamot kell megjelölni. Kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve és aláírva küldjék el a metronomkhthotmail.com és a farkas.domonkosgmail.com e-mail címre. (A Metronom Kht. honlapja itt elérhető.)
  Szállás és étkezés egyénileg igényelhető a farkas.domonkosgmail.com címen. A szállás és étkezés pontos áráról szeptember második hetében tudnak felvilágosítást adni.
  Aki a továbbképzésen részt kíván venni, de tanúsítványt nem kér az elvégzett 30 óráról, annak elegendő a farkas.domonkosgmail.com címen jelentkeznie. Ez esetben a tanfolyam ingyenes, csupán az igényelt szállás és étkezés költésgeit kell megtéríteni.

  Jelentkezési határidő: 2017. október 10.

  Iskolai képzések a 2017/2018-as tanév I. félévében

  2017, szeptember 25 - 2:51du

  A képzésekre való jelentkezéshez nem szükséges felhasználónév és jelszó, a pedagógusok az Intézet honlapján keresztül közvetlenül tudnak jelentkezni.

  A jelentkezéskor a jelentkezőnek - kötelezően kitöltendő mezőben - nyilatkoznia kell arról, hogy jelentkezését egyeztette az intézmény vezetőjével, és az ő jóváhagyásával vesz részt a képzésen. Természetesen minden vezetőnek lehetősége van továbbra is arra, hogy a korábbiakban megszokott módon jelentkeztesse pedagógusait a képzésekre.

  A jelentkezéseket lehetőleg 2017. október 4-ig kérjük megküldeni!

  Amennyiben az adott képzés indítása előtti 10. naptári napon a jelentkezések alapján nincs meg a résztvevői minimum létszám, a képzés nem kerül megtartásra.  A már lezárt képzések esetén a képzési felelős tud további tájékoztatást adni az esetleges pótjelentkezés lehetőségéről.

  Szexuális nevelés a családban

  2017, szeptember 25 - 11:55de

  A Faludi Ferenc Akadémia - Szexuális nevelés a családban címmel hat alkalmas zárt csoportot hirdet .

  A szexuális nevelés sosem volt egyszerű feladat, de a mai korban különösen is nehéz, pláne, ha keresztény szellemben, egyszersmind korszerűen szeretnénk tenni azt.

  Milyen viszonyulást próbálunk kialakítani a gyermekeinkben a párkapcsolattal és a szexualitással kapcsolatban?
  Milyen értékeket szeretnénk átadni?
  Milyen párkapcsolati mintákat közvetítünk a gyermekeinknek?
  És mi magunk milyen viszonyban vagyunk a testünkkel, a nemiséggel, valamint az Egyház tanításával?

  Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ, beszélgetésen és önismereti játékokon keresztül.

  Az alkalmak időpontjai:
  Október 18. (szerda) 17:00-19:30
  November 8. (szerda) 17:00-19:30
  November 22. (szerda) 17:00-19:30
  December 13. (szerda) 17:00-19:30
  Január 3. (szerda) 17:00-19:30
  Január 17. (szerda) 17:00-19:30

  Jelentkezés  (2017. október 13-ig)
  Hozzájárulás a szervezési költségekhez: 3000 Ft

  Gyermek- és ifjúságvédelemi hírek

  Erdők Hete október 2-8. - Közös kincsünk az erdő

  2017, szeptember 25 - 10:10de

  Az idei a XXI. Erdők Hete, amelynek jelmondata – „Közös kincsünk az erdő” – az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívja fel a figyelmet. Országszerte színes programokkal várják az óvodásokat és iskolásokat is.

  Teremtésvédelemi hírek

  A népművészet szerepe az oktatásban és a nevelésben

  2017, szeptember 24 - 10:01de

  Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egynapos továbbképzést szervez óvodapedagógusok és tanítók részére A népművészet szerepe az oktatásban és a nevelésben címmel, október 12-én.

  Jelentkezni az alábbi online felületen lehet szeptember 25-ig vagy a létszámkeret eléréséeig: https://goo.gl/forms/MBz73NkODvlzWqWB2

  A képzés programja letölthető.

  Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programok támogatása

  2017, szeptember 21 - 9:51de

  2017-ben ismét meghirdetésre kerül a KÖSZ! Program, mely szeretné elősegíteni, hogy a helyi civil szervezetek és oktatási intézmények összefogásával új iskolai közösségi szolgálati projektek valósuljanak meg. A program hozzá kíván járulni, hogy minél több diák elvégezze az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre. 

  Pályázatot nyújthatnak be „fogadó szervezetként”:

  - civil szervezetek, 
  - egyházak, egyházi szervezetek vagy egyházi fenntartású intézmények, amelyek az alábbi területek egyikén tevékenykednek:

  • egészségügy 
  • oktatási 
  • szociális és jótékonysági 
  • kulturális és közösségi
  • környezet- és természetvédelmi 
  • katasztrófavédelmi 
  • bűn- és balesetmegelőzés 
  • óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók, idős emberek sport- és szabadidős tevékenysége.

  Támogatható projektek
  Olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek
  - keretében minden diák résztvevő időarányosan legalább 20 óra közösségi szolgálatot tud teljesíteni a megvalósítás alatti időintervallumban, tanórán kívül, a törvény által meghatározott módon, amelybe beletartozhat a felkészítési és a feldolgozási fázis is
  - helyi igényeket elégítenek ki, helyi lakosokat, intézményben tartózkodókat/élőket szolgál, segít
  - min. 15 fő részvételével valósul meg a program

  Támogatás az alábbi költségtípusokra igényelhető: 
  - anyagköltség, fogyóeszköz (pl. festék, ceruza, papír, kézműves eszközök és alapanyagok, kertészeti eszközök, könyvek, hangszerek, élelmiszer stb.) 
  - kommunikációs és dokumentációs eszközök 
  - utazási vagy szállítási költség 
  - mentor (IKSZ koordinátor) költségei (a projekt összköltségének max. 25%-s)

  Az elnyerhető támogatás vissza nem térítendő hozzájárulás.

  A pályázatokat az online pályázatbenyújtási felületen keresztül tudjuk elfogadni. Az online pályázatok benyújtásához regisztráció szükséges, regisztrálni az alábbi felületen lehet:

  REGISZTRÁCIÓ

  A regisztrálás határideje: 2017. november 9., éjfél. A regisztrációt 48 órán belül hagyjuk jóvá, erről e-mailben küldünk értesítést.

  A pályázat benyújtása előtt kérjük, olvassa el pályázati felhívásunkat, valamint tájékoztatónkat az Online Pályázati Adatbázis használatáról!

  PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA

  A pályázat benyújtásának határideje: 2017. november 15., éjfél.

  A pályázatokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen felkért szakértők értékelik és tesznek javaslatot a pályázatok támogatására az Új Európa Alapítvány kuratóriumának, amely 2018. február elején dönt a pályázatok támogatásáról.

  A projekteket 2018. március 1 - november 30. között lehet megvalósítani.

   

   

  Pályázat határideje: 2017. november 09Pályázat elérhetősége: Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programok támogatásaPályázók köre: IntézményekHatáskör: OrszágosCímke: Pályázati hírek

  Drogprevenciós képzés

  2017, szeptember 19 - 11:03de

  A Református Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió drogprevenciós továbbképzést  hirdet pedagógusok és szociális munkások részére. Jelentkezési és további információk.

  Gyermek- és ifjúságvédelemi hírek

  Társadalmi innovációk – Óvodai Esélypontok

  2017, szeptember 19 - 9:30de

  Magyarország Kormányának felhívása óvodák fenntartói számára, társadalmi innovációk megvalósítása, óvodai esélypontok létrehozása a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő óvodák esélyteremtő szerepének és hátránykompenzációs képességének erősítése érdekében.

  A pályázat célja:
  Jelen konstrukció óvodák közötti önfejlesztő, innovatív hálózatok kialakítását támogatja. A felhívás célja ennek megfelelően a három éves kortól kötelező iskolába járás támogatása Esélypontok és körülöttük szerveződő óvodai innovációs hálózatok kialakításával a hátrányos és/vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő óvodák segítése érdekében. Az Esélypontok kialakításával a cél az óvodai feladatokat segítő, esélyteremtő és a felzárkózást segítő programok összehangoltabb megvalósítását szolgáló óvodai innovációs hálózat létrehozása, amely hálózati tanulás révén képes használható tudást közvetíteni a feladatban érintett hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő intézmények között.
  A felhívás keretében elérni kívánt részcélok a következők:

  • Esélypont óvodai hálózat kialakítása, az óvodák közötti tudásmegosztás, a tudásmegosztást lehetővé tevő mechanizmusok, fórumok, eszközök (pl. jó gyakorlatok összegyűjtése) kialakítása
  • A máshol már sikeresen bizonyított megoldások alkalmazhatóságának, hatékonyságának kipróbálása a hálózatban részt vevő óvodák körében
  • A megvalósulást követő monitoring rendszer működtetése
  • A projekt keretében megvalósult innováció kiértékelése és ajánlások megfogalmazása.

  A pályázók köre:
  Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására kizárólag konzorciumi formában van lehetőség. A konzorciumvezető (Esélypont óvoda) feladata a 3-5 konzorciumi tag óvoda bevonása.
  Jelen felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben meghatározott köznevelési intézmény: óvoda vagy fenntartója. 
  Amennyiben a támogatási kérelem benyújtása a fenntartó által történik, abban az esetben az alábbi GFO kóddal rendelkező szervezetek nyújthatják be kérelmüket:

  • Önkormányzati fenntartású óvodák esetében:
   • Helyi önkormányzat GFO 321
   • Helyi önkormányzatok társulása GFO 327
  • Nem állami, nem önkormányzati fenntartású óvodák esetében:
   • Egyházi szervezet technikai kód GFO 559
   • Elsődlegesen vallási tevékenységet végző belső egyházi jogi személy GFO 555
   • Bevett egyház GFO 551
   • Helyi nemzetiségi önkormányzat GFO 371
   • Közalapítvány GFO 561
   • Egyéb alapítvány GFO 569
   • Elsődlegesen közfeladatot ellátó belső egyházi jogi személy GFO 552
   • Egyesület jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeti egysége GFO 519
   • Sportegyesület GFO 521 - Vallási tevékenységet végző szervezet GFO 525
   • Nemzetiségi egyesület GFO 528
   • Egyéb egyesület GFO 529
   • Közalapítvány önálló intézménye GFO 562
   • Egyéb alapítvány önálló intézménye GFO 563
   • KKV-nak nem minősülő nonprofit korlátolt felelősségű társaság GFO 572
   • KKV-nak nem minősülő nonprofit betéti társaság GFO 576
   • KKV-nak nem minősülő egyéni vállalkozó GFO 231

  Az elvárt (fő)tevékenységi kör egyházi szervezetek esetében nem releváns. A jelen felhívásra a devizajogszabályok alapján belföldinek minősülő, Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet igényelhet támogatást.
   

  A pályázat részletei:
  Keretösszeg: 1.000.000.000 Ft
  Igényelhető támogatás összege: 30.000.000 Ft - 50.000.000 Ft
  A támogatott pályázatok várható száma: 20-33 db

  Támogatható tevékenységek:

  • Az alábbi tevékenységek mindegyike kötelezően megvalósítandó.

  1. Esélypont kialakítása, innovatív hálózatok kialakítása
  - Egymás közötti párbeszéd megkezdése, az együttműködés és a közös munka kereteinek kialakítása
  - Hálózati tanulás erősítése érdekében kapcsolatfelvétel és együttműködés kialakítása a konzorciumtagok között
  - Az innovációk eredményességét követő monitoring rendszer kialakítása és működtetése
  2. Tudáscsere lebonyolítása
  - Tudásmegosztás, tudáscserét lehetővé tevő hálózatok, mechanizmusok, fórumok működtetése
  - Intézmények közötti horizontális tanuláshoz kapcsolódó tevékenységek szervezése Pl. hospitáció, intézménylátogatások
  - Jó gyakorlatok, módszerek beazonosítása, bemutatása és megismertetése, (disszeminálása), hatékony bevezetésének támogatása Pl. dokumentált rendszerezése, elektronikus felületen (honlapon) történő publikálása stb.
  3. Az Esélypontok által továbbadott és kifejlesztett innovációk (jó gyakorlatok) kipróbálása és működtetése
  - Kifejlesztett innovációk (jó gyakorlatok) bevezetése az óvodai gyakorlatba
  - Az esélyteremtő intézményfejlesztés (jó gyakorlat, sikeresen alkalmazott új módszerek, a kötelező óvodai nevelés gyakorlata stb.) beépítése az óvodák alapdokumentumaiba
  4. Az Oktatási Hivatal által szervezett és megtartott, Esélyteremtő, intézményfejlesztést támogató képzésen való részvétel (óvodánként beleértve az Esélypont óvodát is; minimum 2 fő)
  - az „Óvodai esélyteremtő intézményfejlesztési program és eszközrendszer” című képzésen való részvétel azon óvodapedagógusok számára kötelező, akik még nem vettek részt ezen a képzésen. Azoknak az óvodapedagógusoknak, akik korábban már elvégezték (s ezt tanúsítvánnyal vagy igazolással tudják bizonyítani), ez beszámításra kerül a 3.4.1 Műszaki, szakmai elvárások pontban megfogalmazott mutatókba.
  5. Évente 4 alkalommal műhelymunka szervezése és lebonyolítása, évente 1 alkalommal szakmai napon való részvétel, együttműködés az EFOP-3.1.3-2016 projekt kedvezményezettjével, az Oktatási Hivatallal:
  - részvétel az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság koordinációjában megtartandó szakmai napon, melyen értékelik, hogy milyen eredményekkel működik az innováció, esetleg milyen változásokat szükséges bevezetni, hogy az működőképes legyen az adott intézményben
  - konzorciumonként évente 4 alkalommal egésznapos műhelymunka szervezése és lebonyolítása a konzorciumi tagok részvételével, a projektmegvalósítás szakmai tapasztalatairól
  - az EFOP-3.1.3-16 kiemelt projekt kedvezményezettjével (Oktatási Hivatal) együttműködés kialakítása: a módszertani műhelynapokra, az Esélypontok meghívják az Oktatási Hivatalt
  6. Az Esélypontok által biztosított szolgáltatói szerep ellátásához szükséges fejlesztéseket irányító team létrehozása
  - szakmai vezető irányításával működő team (tagjai konzorciumi tag óvoda vezetői)
  - monitoring rendszer kialakítása és nyomonkövetés működtetése
  7. Innovációs kísérletek megvalósítása a családdal való kapcsolattartás, együttműködés kialakítása
  - Innovációs kísérlet bemutatása minden érintett szülő részére
  - A kialakított innovatív módszerek alkalmazása különös tekintettel az alábbi tevékenységek fejlesztése esetén:
  o Személyes kapcsolat kialakítása minden szülővel a gyermek sikeres beszoktatásának, sikeres óvodai nevelésének érdekében
  o A család azon erőforrásainak feltárása és megerősítése, amelyek segítenek a család társadalmi felzárkózásában és az integrációra vonatkozó motivációjuk erősítésében, valamint az innovációs ötletek kialakításában is
  o Rendszeres napi vagy heti tájékoztatás a gyermekek fejlődéséről, az egyéni fejlesztési napló bejegyzéseinek megbeszélése, a gyermekek alkotásainak megmutatása, szülők részvételi lehetőségének biztosítása a foglalkozásokon
  o Szülők közötti kapcsolatok, szülői közösségek elősegítése, rendezvények szervezése, kulturális és szabadidős programok megvalósítása
  8. Óvoda-iskola átmenet támogatása
  - Iskolaérettség elérését támogató pedagógiai munka (tanulási képességek megalapozása, a tanulási és egyéb részképesség zavarok kialakulásának megelőzése, figyelemkoncentráció, az alkotásvágy szükséges szintjének kialakítása, közös programok),
  - Iskolaválasztás támogatása a kijelölt iskolával, a szabad iskolaválasztással kapcsolatos felvilágosítás, tanácsadás
  - Az érintett iskolával közös óvoda-iskola átmenetet segítő program kidolgozása
  9. Külső értékelő bevonásával az innovációval kapcsolatos hatásvizsgálat elvégzése kontrollcsoport kiválasztásával
  - Mérés lebonyolítása, a projekt keretében megvalósult innovatív kísérletek és módszerek kiértékelése
  - Értékelési zárójelentés készítése és közzététele a honlapon (zárójelentés kötelező elemeit a szakmai mellékletek között megtalálható módszertani útmutató tartalmazza)
  10. Honlapfejlesztés, kialakítás
  - A nyilvánosság biztosítása mellett a szakmai megvalósítók és együttműködők közötti hatékony együttműködést szolgáló és az értékelést is támogató honlap fejlesztés;

  • Választható önállóan támogatható tevékenységek:

  1. Kapcsolatfelvétel olyan felsőoktatási intézménnyel, ahol óvodapedagógus képzés folyik
  - felsőoktatási hallgató óvodai hospitálása a konzorciumi tagok óvodáiban, a hallgatók innovatív szolgáltatásokba való bevonása (tapasztalatszerzés a gyermekek óvodai életéről, az óvodapedagógus nevelő munkájáról, gondozás, a szabad játékról stb.)
  2. Képzések
  - a szakmai megvalósítók és a célcsoport tagjainak szóló, a megvalósítandó szakmai programmal kapcsolatos képzések, tréningek, kompetenciafejlesztések, esetmegbeszélések, szupervízió, stb.

  Benyújtási határidő:
  Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2017. december 12. napjától 2018. év október 24. napig van lehetőség.
  Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:
  2017. december 12. – 2018. január 16.
  2018. január 23. – 2018. február 21.
  2018. február 28. - 2018. március 30.
  2018. április 6. – 2018. május 30.
  2018. június 6. – 2018. augusztus 29.
  2018. szeptember 5. - 2018. október 24.

  Pályázat határideje: 2018. január 16Pályázat elérhetősége: EFOP-5.2.3-17 Társadalmi innovációk - Óvodai EsélypontokPályázók köre: IntézményekHatáskör: OrszágosCímke: Pályázati hírek

  Dugonics András Matematika Verseny 2017/18 tanévben.

  2017, szeptember 18 - 8:59de
   

  VERSENYKIÍRÁS

  Katolikus Iskolák Dugonics András Matematika Versenye

  2017/18 tanévben.

  Kedves Kollégák!

  Ebben a tanévben is megrendezésre kerül a katolikus iskolák  matematika versenye  4 – 8. évfolyamon tanulók számára. 

  A verseny időrendje:

  1. forduló: feleletválasztós feladatok
  Időpont: 2017. november 22. 14.00 óra
  Helyszín: saját iskola
  A tanulók munkáit az írató tanárok a megküldött megoldókulcs alapján javítják és a megfelelő (50%) ponthatárt elért tanulók dolgozatait küldik el az iskolánkba regisztrálásra.

  2. forduló: kidolgozandó feladatok
  Időpont: 2018. január 31. 14.00 óra
  Helyszín: saját iskola
  A tanulók munkáit az írató tanárok javítják a megküldött megoldókulcs alapján és a második fordulóba jutott tanulók dolgozatait küldik el az iskolánkba. Kategóriánként a 10 legtöbb pontot elért tanuló kerül a döntőbe. Prioritás: 1. Második fordulóban elért pontszám 2. Első fordulóban elért pontszám

  Döntő: vegyes logikai feladatok
  Időpont: 2018. március 24.
  Helyszín: Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba
  A tanulók munkáit a helyszínen értékeljük, ezután helyben kerül sor az eredményhirdetésre. Mindenki, aki a döntőbe kerül jutalomkönyvet kap, kategóriánként az első három helyezett külön könyvjutalomban részesül.

  Kategóriák: 4 A ; 5 A ; 6 A ; 7.A általános iskolai és 7.G gimnáziumi, valamint 8.A általános iskolai és 8.G gimnáziumi, azaz összesen 7 kategória.

  Az elmúlt években nagy segítséget jelentett a kedves kollégák készséges munkája, amit ezúton is köszönünk. Idén is köszönettel vesszük ezeket a felajánlásokat. A feladatlapokat elektronikus úton juttatjuk el az iskolákba a KAPI –ban regisztrált címlista alapján. 

  A verseny idén is térítésmentes, jelentkezni külön nem szükséges, az első forduló feladatlapjait november közepén, egy héttel a verseny előtt juttatjuk el.  

  Kérünk visszajelzést a részvételi szándékot illetően.

  Elérhetőség:

  • az iskola postacímén (Szent Antal Iskola 2081 Piliscsaba, Béla kir. út 72.)                 tel: 06-26- 375322
  • szentantaliskola2081gmail.com  vagy  mocsary.dezsofreemail.hu (mocsary.dezso@freemail.h)u

   

                                                                                Dr. Ujházy András                             Mocsáry Dezső

                                                                                      Igazgató                                    verseny szervező

  Címke: Tanulmányi versenyek híreiHatáskör: Katolikus intézményeknek meghirdetettJelentkezők/résztvevők köre: IntézményekJelentkezési határidő: 2017. november 22Kép: 

  Oldalak