Magyar Kurír hírei

Feliratkozás Magyar Kurír hírei hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 1 óra 2 perc

Jótékonysági koncert a Ráday Kollégium támogatására

1 óra 22 perc
Február 22-én jótékonysági koncertet tartanak a Kálvin téri református templomban a leégett budapesti Ráday Kollégium támogatására, a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében. A rendezvényen befolyt adományokból a diákokat és a tűzben elhunyt áldozat családját támogatja a segélyszervezet.

Kilencvenkilenc nap múlva ilyenkor…

2 óra 8 perc
Serbán Mária Romkat.hu-n megjelent írását közöljük a csíksomlyói pápalátogatásra várakozva.

A jó házasság tűzhely, és nem tűzfészek – A házasság hete görögkatolikus programjai Debrecenben

2 óra 48 perc
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg hazánkban a házasság hete programsorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával február 10. és 17. között. A Görögkatolikus Egyház idén is változatos programokkal várta az érdeklődőket.

Egyházi iskolák lelkipásztorainak találkozója Egerben

3 óra 24 perc
Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorai számára tartottak értekezletet február 20-án Egerben.

Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

4 óra 3 perc
Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

Rehabilitálták Ernesto Cardenalt

4 óra 20 perc
Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, hogy a nicaraguai pápai nuncius hivatalos levélben értesítette a múlt század hetvenes éveiben kibontakozott szandinista forradalom idejéből ismert, 94 éves, súlyosan beteg Ernesto Cardenalt, hogy Ferenc pápa feloldja minden kánoni büntetés alól.

Ferenc pápa Twitter-üzenetei február 21-én

4 óra 22 perc
A Szentatya az alábbi bejegyzéseket tette közzé Twitter-oldalán a „Kiskorúak védelme az Egyházban” konferencia első napján.

A katolikus közösség ad otthont az ökumenikus világimanapnak Debrecenben

4 óra 42 perc
Március 1-jén, pénteken tartják az ökumenikus világimanapot, melynek gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza. A programot Magyarországon is megrendezik; Debrecenben idén a Szent Anna-főplébánia és a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vállalta a házigazda szerepét.

„A kenyér dicsérete” címmel nyílt kiállítás Kolozsváron

5 óra 28 perc
„A kenyér dicsérete” címmel nyílt meg Tudoran Klára festmény-, grafikai és textilkiállítása a kolozsvári Ars Sacra Claudiopolitana Galériában február 6-án.

Érzelmi egészség a párkapcsolatban – Mihalec Gábor párterapeuta előadása Székesfehérváron

5 óra 30 perc
Mihalec Gábor új, „1+1=3 – Érzelmi egészség a párkapcsolatban” című könyvének bemutatóját február 5-én tartották Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Démétér Háznak gyűjtő Lovagi Milán fotós volt a szombathelyi Brenner nevelési központ vendége

6 óra 10 perc
Február 18-án rendezték meg a második Brenner-estet Szombathelyen, a Brenner János Nevelési Központ aulájában. A rendezvény vendége Lovagi Milán fotós volt, aki a közelmúltban egyedülálló kezdeményezést indított el.

A házasság kétségből egységet csinál – Gundel Takács Gábor Pakson

6 óra 16 perc
Gundel Takács Gábor volt a vendége a házasság hete paksi rendezvénysorozatának február 14-én.

Ferenc pápa: A kiskorúak védelmében konkrét és hatékony intézkedéseket kell hoznunk

6 óra 55 perc
Február 21-én, délelőtt 9-kor elkezdődött a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozás a Vatikánban, amelyen a püspöki konferenciák elnökei, a katolikus keleti egyházak vezetői, a szerzetes-elöljárók képviselői, a római kúria és a bíborosi tanács tagjai vesznek részt.

Erőszakos támadás miatt halt meg egy katolikus pap Madagaszkárban

7 óra 22 perc
Nicolas Ratodisoa február 9-én bántalmazás áldozata lett a fővárosban, Antananarivóban, miután felkeresett egy beteget, és kiszolgáltatta neki a szentáldozás szentségét. A pap február 14-én belehalt sérüléseibe.

A házasság hete lezárása a temesvári egyházmegyében

8 óra 14 perc
A Temesvári Római Katolikus Egyházmegyében február 10. és 17. között „A házasság műszaki vizsgája” címmel zajlott a házasság hete rendezvénysorozat, amelynek utolsó napján, február 17-én több templomban is megáldották a szentmisék keretében a jelen lévő családokat, házaspárokat.

Máriapócsi diákok a programozott robotok versenyén

8 óra 48 perc
A tavalyi iskolaév elején kerültek be a máriapócsi Dudás-iskola diákjai a Matalent tehetséggondozó programba, melynek keretében lengyelországi utazáson és képzésen vettek részt, illetve pénzbeli támogatást kaptak havonta. Egyikük, Lőrincz Ferenc egy országos versenybe is bejutott.

Megöltek egy papot Kolumbiában

9 óra 3 perc
Február 18-án, hétfőn Bogotá déli részén meggyilkolták a 65 éves Carlos Ernesto Jaramillo Vegát. Az ügyészség vizsgálatot indított a bűntény kapcsán.

Útravaló – 2019. február 21.

11 óra 3 perc
Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2019. február 21.

12 óra 3 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,27–33

Emlékezés a kassai Ulyssesre – Harminc éve hunyt el Márai Sándor

2019, február 20 - 8:20du
Harminc éve, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor. Szabó Ferenc jezsuita teológus, költő emlékező jegyzetét adjuk közre.

Oldalak