Magyar Kurír hírei

Feliratkozás Magyar Kurír hírei hírcsatorna csatornájára
Katolikus Hírportál
Frissítve: 42 perc 30 másodperc

Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

2019, április 20 - 11:28du
Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

A HÉT VERSE – Pilinszky János: Harmadnapon

2019, április 20 - 8:30du
Húsvét vigíliáján Pilinszky János versével kívánunk áldott ünnepet! Legyőzte a halált, feltámadt az Úr! Valóban feltámadt.

Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

2019, április 20 - 8:00du
Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

A jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők húsvéti üzenete: Jeruzsálem maradjon sokvallású!

2019, április 20 - 7:30du
A szentföldi egyházi elöljárók közzétették húsvétra írt üzenetüket, amelyben Máté evangéliumának egy idézetéből indulnak ki: „Nincs itt. Föltámadt, amint megmondta. Jöjjetek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott” (Mt 28,6).

Nagyszombat a csend napja, az Anya órája

2019, április 20 - 6:50du
Nagyszombat a „köztes” nap a Jézus halála miatti fájdalom és a feltámadás öröme között. Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika prelátusa beszélt a Vatikáni Rádiónak Szűz Mária jelentőségéről nagyszombat tekintetében.

Mai evangélium – 2019. április 20., nagyszombat, húsvét vigíliája

2019, április 20 - 6:00du
Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,1–12

Ferenc pápa és a római főrabbi köszöntötték egymást az ünnepek alkalmából

2019, április 20 - 4:50du
Az ünnepek előtt a pápa jókívánságait küldte Riccardo Di Segni főrabbinak pészah alkalmából, a római főrabbi pedig húsvéti jókívánságokkal viszonozta a gesztust.

Látni az üres sírt és hinni

2019, április 20 - 4:00du
Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

A börtön húsvéti szabadsága – Az Úrral a bilincsek közt

2019, április 20 - 3:00du
Mindig csodáltam őket. Ott ülnek a börtönben, és zsoltárokat énekelnek. Ez a két dolog, a börtön és az éneklés, látszólag kizárják egymást. Mégis van valaki, aki összekapcsolja őket…

A papnövendék válaszol – Mit jelent szeretni? (I. rész)

2019, április 20 - 2:00du
Fiatalok kérdéseire keresi a választ Máté János Kristóf, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet ötödéves papnövendéke. Írásait rendszeresen közreadjuk oldalunkon.

Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

2019, április 20 - 1:00du
A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

Nagyszombat és húsvéti vigília

2019, április 20 - 12:00du
Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással kezdődik a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre.

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

2019, április 20 - 7:00de
Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

2019, április 19 - 10:19du
Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

2019, április 19 - 7:16du
Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

Cantalamessa atya nagypénteki beszéde: A meg- és elvetett Jézus arcát szemléljük

2019, április 19 - 6:12du
Nagypénteken délután emlékeztek a vatikáni Szent Péter-bazilikában Urunk Jézus szenvedésére. A helyi hagyományoknak megfelelően a szertartáson Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka mondott homíliát.

A jövőben együttműködik a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a katasztrófavédelem

2019, április 19 - 5:23du
A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem közötti együttműködésről írt alá megállapodást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója április 16-án a hajdúdorogi érseki hivatalban.

A jövőben együttműködik a főegyházmegye és katasztrófavédelem

2019, április 19 - 5:10du
A Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelem közötti együttműködésről írt alá megállapodást Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelem igazgatója április 16-án a hajdúdorogi érseki hivatalban.

Az utolsó vacsora emlékmiséje a püspöki székhelyeken

2019, április 19 - 4:24du
Nagycsütörtökön este az utolsó vacsora és az Eucharisztia alapítása emlékére mutattak be szentmisét katolikus templomainkban, a lábmosás szertartásával külön emlékeztetve Jézus Krisztus alázatos szeretetére. A püspöki szentmisékről adunk körképet az alábbiakban az egyházmegyék tudósításai alapján.

Még két évet kell várni a gyulafehérvári Batthyáneum restitúciójának a tárgyalásáig

2019, április 19 - 3:51du
A román legfelsőbb bíróság a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére előbbre hozta, de így is csak 2021 májusában kezdi el tárgyalni a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásának az ügyét.

Oldalak